Om The Core

Det Norske Jazzbandet The Core ble startet i Trondheim i 2001 av en glad guttegjeng bestående av trommisen Espen Aalberg som for det meste er sett på som initiativtakeren og frontmannen i bandet. Jørgen Mathisen er låtskriveren som også spiller saksofon. Erlend Slettevoll spiller jazzpiano. Steinar Raknes spiller bass i ensemblet. Det hender også at bandet lar andre musikere bidra med gjesteopptredener når de opptrer på scenen. Dette gjør at en konsert med The Core alltid er litt mer spennende og variert.

Selv om dette er helnorsk band fra Trøndelag vi snakker om her er det ingen tvil om at Bandet trekker mye av sin inspirasjon fra funk, rock og afro-amerikansk musikk. Dette er kanskje naturlig ettersom musikkgrenen Jazz også er regnet for å  stamme fra USA. Bandet trekker også inspirasjon fra andre, mer utradisjonelle steder, slik som for eksempel Indisk folkemusikk. En av de tingene som kjennetegner bandet er at bandet ofte inviterer eksterne artister som spiller sammen med “kjernen av bandet”, som er kvartetten Espen Aalberg, Jørgen Mathisen, Erlend Slettevoll og Steinar Raknes. Det er kanskje derfor de har valgt det veldig passende navnet “The Core”.

Gjengen ble kjent med hverandre da de gikk på Jazzlinja på NTNU i Trondheim, og det var der de begynte å spille sammen. Siden de hadde sin første opptreden er det veldig tydelig at de har gjort imponerende framsteg i sine ferdigheter både som live underholdere på scenen og når det gjelder kvaliteten på musikken de spiller inn i studio. De blir nå for tiden sett på som et av samtidens ledende og mest spennende band i landet innen sin sjanger, og deres popularitet har også gradvis spredt seg til utlandet der de også har begynt å vekke oppmerksomhet i jazzmiljøer rundt omkring i verden på grunn av sin unike spillestil, og på grunn av at de bringer inn nye og spennende perspektiver i musikken sin. Det hjelper også på deres berømmelse at de ofte samarbeider med velkjente lokale musikere som hjelper bandet til å umiddelbart bli kjent med disse musikernes lojale fans.

I 2004 gav The Core ut albumet sitt som de kalte “Vision”. Dette albumet hadde en hel del inspirasjon fra blant andre jazzlegendene Pharoah Sanders, Archie Shepp, Albert Ayler og John Coltrane. Bandet fulgte senere opp “Vision” suksessen med det neste albumet kalt “Blue Sky”. Dette albumet hadde musikk som for det meste var laget av av Steinar Raknes og Espen Aalberg. Dette albumet hadde denne gangen også et bidrag fra Nils-Olav Johansen der han spiller gitar. Dette har blitt et velkjent kjennemerke med The Core, som ofte introduserer eksterne musikere inn i musikken sin for å skape spennende nyanser og hint av noe nytt, forskjellig og spennende i jazzmusikken sin.

Som jazzband har The Core ofte spilt ved mange av norges mest kjente jazzfestivaler. Dette har for eksempel inkludert Oslo Jazzfestival og sildajazzen i Haugesund. På disse festivalene har de også ofte pleid å samarbeide med forskjellige eksterne artister. Noen av de mer berømte gjesteartistene de har spilt sammen med inkluderer kjente navn som James Carter, Jonas Kullhammar, Per Johansson og Håkon Kornstad.

Bandet har også vært på turne i India, Pakistan og Bangladesh. Dette gjorde de i samarbeid med Rikskonsertene og Utenriksdepartementet rundt høsten 2005. Turneen ble senere publisert for publikum hjemme i norge gjennom en norsk kulturhusturnè i regi av Rikskonsertene i 2006. På disse turneene hadde bandet også med seg eksterne musikere. Musikerne som var med dem på disse turneene var en rekke anerkjente indiske musikere med lang erfaring fra indisk tradisjonell musikk. Musikerne som bandet møtte i India, og som de etter hvert inviterte til å være med på turneen var Fateh Ali på sitar og vokal, Prasanjit Mitra på tabla, og Kanchman Babbar på fløyte. Sammen med disse indiske musikerne publiserte The Core kvartetten et album kalt The Indian Core som etter hvert ble et av deres mer populære verker, og som nå blant annet er tilgjengelig for nedlasting på den nettbaserte musikktjenesten Spotify.